Rreth 46 milionë euro dërguan mërgimtarët në tre muajt e parë të këtij viti

  • 30 June, 2020

Mërgimtarët në Maqedonisë së Veriut nga janari deri në mars të këtij viti dërguan remitenca prej 46 milionë eurosh në shtëpi – sipas statistikave të Bankës Kombëtare në Shkup, përcjell Albinfo.ch lajmin e mediave në Maqedoninë e Veriut.

Të dhënat tregojnë se dërgesat nga punëtorët jashtë vendit janë ende duke u mbajtur mirë.

Nga humbja e miliona vendeve të punës në botë, të cilat preken punëtorët jashtë vendit, pritet në tremujorin e dytë një rënie të konsiderueshme të parave që punëtorët emigrantë dërgojnë në shtëpi.

Periudha nga prilli deri në qershor është më e rëndësishmja për dërgesat nga jashtë, sepse shumë punëtorë emigrantë janë kthyer në shtëpi dhe kanë humbur punët e tyre në vendet ku ata punuan.

Ekspertët në Maqedoni presin që dërgesat e para të bien, por ata thonë se është e vështirë të parashikohen.
Në janar të këtij viti, 13.5 milionë euro erdhën në llogaritë e qytetarëve që kishin një të familjar të tyre jashtë vendit, në shkurt, 14.5 milionë euro, dhe në muajin mars, kur fillojnë të mbyllen kufijtë, do të ketë një maksimum 17.6 milionë euro.

Të dhënat e Bankës Nacionale tregojnë se vitin e kaluar Maqedonia e ka mbyllur vitin me pothuajse 196 milionë euro para që punëtorët emigrantë i dërguan në shtëpi. Shumica e parave në llogaritë e qytetarëve që kanë një familjar të tyre jashtë vendit shkuan në muajin maj ose 18.7 milionë euro, dhe afërsisht të njëjtat u transferuan në shtator.

Sa u përket viteve, shumica e parave nga diaspora në Maqedoni arritën në vitin 2015, me 208.3 milionë euro, dhe më pak në 15 vjetët e fundit në vitin 2005 – 136.6 milionë euro.

Analiza e shifrave sipas viteve tregon se në vitin 2019 ka pasur 196 milionë euro si dërgesa të punëtorëve nga jashtë, në vitin 2018 pasi dërgesat nga punëtorët në Maqedoni janë dërguar 200.1 milionë euro, në vitin 2017 ishin 193.6, pastaj 192.8 në vitin 2016, 208.3 në vitin 2015, 203.6 në vitin 2014, 191.3 në vitin 2013, 198 milionë euro në vitin 2012, 194.8 në vitin 2011, 196.3 në vitin 2010, 186.2 në vitin 2009. Pastaj 180.9 milionë euro në vitin 2008, 174.3 në vitin 2007, në vitin 2006 ishin 157.1 dhe në vitin 2005 shuma ishte 136.6 milionë euro.

Të dhënat e Zyrës Evropiane të Statistikave “Eurostat” tregojnë se “toka e premtuar” për qytetarët e Maqedonisë së Veriut nga vendet evropiane është Gjermania. Vitin e kaluar, 102.052 shtetas nga Maqedonia e Veriut ishin regjistruar në Gjermani. Kishte 66,629 nga qytetarë të Maqedonisë së Veriut në Zvicër. Pas saj është Italia, ku janë regjistruar 63.561 shtetas të Maqedonisë. Ka 23,372 në Austri dhe 12,329 në Slloveni. Të paktën shtetasit e Maqedonisë së Veriut në BE ishin në Lituani (vetëm katër), Letoni (12) dhe Estoni (17 persona).